Karelske piroger/ Ris piroger (Karjalan piirakkaa/riisipiirakkaa)

Pirog-deig:
2 dl vann, kaldt
2,5 dl hvetemel
2,5 dl rugmel
1 ss smør, mykt
1 tsk salt
Melk og smør til pensling
Grøtfyll:
3 dl vann
2 dl grøtris
6 dl melk
Salt
Eggesmør:
2 egg, hardkokte
100 gram smør
1 ss majones
Salt og pepper
Slik gjør du det:
Piroger:
Ha mel og salt i en stor bolle, tilsett smør og smuldre godt, bland inn vannet litt etter litt.
Kna til en god deig. Rull den ut som en pølsene ca 5 cm i diameter. Skjær i ca 2 cm brede skiver. Rull de til boller. Og kjevle de ut til sirkler. Legg de oppå hverandre med litt mel imellom. Dekk med et håndkle og la de hvile i ca 30-40 min.
Lag fyllet i mens.
Risgrøt-fyll:
Kok risen med vannet og salt til vannet nesten er helt borte, tilsett melken og la det putre under lokk i ca 30 min. Rør rundt av og til.
Varm ovnen til 275-300°c.
Ha en stor spiseskje med fyll på hver deigsirkel. Brett opp kantene og lag ‘rynker’. Stek de midt i ovnen i 5-10 minutter (det avhenger av ovnen din, jeg stekte i ca 8 min)
Smelt smør og bland med melk og pensle fe straks de kommer ut av ovnen.
Server varme med kaldt eggesmør.
Eggesmør:
Kok 2 egg, knus de i en skål og avkjøl. Tilsett mykt smør, majones og bland godt. Smak til med salt og pepper.
