Karelske piroger/Karjalan piirakkaa

Karelske piroger/ Ris piroger (Karjalan piirakkaa/riisipiirakkaa)

Pirog-deig:

2 dl vann, kaldt

2,5 dl hvetemel

2,5 dl rugmel

1 ss smør, mykt

1 tsk salt

Melk og smør til pensling

Grøtfyll:

3 dl vann

2 dl grøtris

6 dl melk

Salt

Eggesmør:

2 egg, hardkokte

100 gram smør

1 ss majones

Salt og pepper

Slik gjør du det:

Piroger:

Ha mel og salt i en stor bolle, tilsett smør og smuldre godt, bland inn vannet litt etter litt.

Kna til en god deig. Rull den ut som en pølsene ca 5 cm i diameter. Skjær i ca 2 cm brede skiver. Rull de til boller. Og kjevle de ut til sirkler. Legg de oppå hverandre med litt mel imellom. Dekk med et håndkle og la de hvile i ca 30-40 min.

Lag fyllet i mens.

Risgrøt-fyll:

Kok risen med vannet og salt til vannet nesten er helt borte, tilsett melken og la det putre under lokk i ca 30 min. Rør rundt av og til.

Varm ovnen til 275-300°c.

Ha en stor spiseskje med fyll på hver deigsirkel. Brett opp kantene og lag ‘rynker’. Stek de midt i ovnen i 5-10 minutter (det avhenger av ovnen din, jeg stekte i ca 8 min)

Smelt smør og bland med melk og pensle fe straks de kommer ut av ovnen.

Server varme med kaldt eggesmør.

Eggesmør:

Kok 2 egg, knus de i en skål og avkjøl. Tilsett mykt smør, majones og bland godt. Smak til med salt og pepper.